De Pioenroos is een zorgonderneming die sinds april 2009 kleinschalig aan het werk is. Ontstaan uit de behoefte aan zorg. Zorg die verleend moest worden aan mensen die zeer ontoegankelijk stonden tegenover de reguliere hulpverlening. En waar de reguliere hulpverlening ze niet wilden plaatsen.
Na een jaar van voorbereidingen (2008-2009) is er begonnen met het creëren van een dagbesteding en daarna is de zorgwoning er aan toegevoegd (2010). Inmiddels draaien we met vijftien mensen die vierentwintig uur klaar staan, om mensen met een beperking te begeleiden in hun dagelijkse bestaan. Mensen met beperkingen die daarnaast woninggedragsproblemen hebben en niet zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Borderline, korte termijn geheugen problemen, diabetes, epilepsie, ernstige gedragsstoornissen of autisme zijn op dit moment aan de orde van de dag.

De dagbesteding.
We hebben op een separate locatie een ruimte waar we de dagbesteding houden. Ons motto is dat iedereen een leuke dag moet hebben. We kijken op de dagbesteding naar het niveau van de mensen, en passen daarop hun individuele programma’s aan. De eigen persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Deze proberen we te ontwikkelen of in ieder geval op pijl te houden. Vaak merken deze mensen dat, als ze ‘de school’ verlaten, ze achteruit gaan en daardoor minder zelfvertrouwen hebben. Gevolg hiervan is dan vaak dat ze in een sociaal isolement terecht komen. Door op de dagbesteding, op een schoolse manier een programma aan te bieden, zie je dat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Het programma bestaat uit vakken zoals: taal, schrijven, lezen, spraakoefeningen, rekenen, omgaan met geld, techniek, handvaardigheid, leren omgaan met een pc, stimuleren van lichaamsbeweging, samen koken en bakken. Eigenlijk teveel om op te noemen. Daarnaast gaan we met eigen vervoer dagtochten maken. We hebben al heel wat bezocht zoals: steden als Amsterdam, winkelen, markt bezoeken, pretparken, zee, musea, concerten, bioscoop, bowlen en dierentuinen.

Ook hebben we een eigen boot waar we mee kunnen varen. Niet alleen een vakantieweek, maar ook zomaar een dag in de week op de boot zitten. We kunnen er ook mee motervaren en zeilen. Erg leuk en ontspannend. Deze boot wordt regelmatig ingezet als afzonderingsruimte, als een van de bewoners een time out nodig heeft. De ruimte is uitermate geschikt om als prikkelarme ruimte de rust weer terug te vinden en hun hoofd leeg te maken.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAAdres: De Flammert 1504
5854 NG Bergen L
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

De zorgwoning.
In februari 2010 is de zorgwoning aangekocht en na een kleine verbouwing konden de eerste bewoners er in mei gaan wonen. Het is een zeer grote woning met veel leefruimte, waarin acht bewoners een eigen kamer kunnen hebben en gezamenlijk delen ze de woonkamer, keuken en sanitair. Er wordt 24-uurs zorg aangeboden door een team van 15 begeleiders in de zorgwoning. Er is een slaapdienst aanwezig en een achterwacht op 5 minuten afstand. Het medische ondersteunende team bestaat uit 10 mensen.

De cliënten worden dagelijks geholpen met hun persoonlijke verzorging, gezamenlijke maaltijden, begeleiding zoals: samen de krant lezen, spelletjes doen, tv kijken, boodschappen doen, huishoudelijke werkzaamheden, kleding kopen of naar de dokter gaan.

Per bewoner wordt er een zorgplan opgesteld, individueel en persoonlijk. Er wordt gekeken naar de mogelijke ontwikkelingen ook hier hebben we als doel dat we de mensen een leuke dag willen geven. Ook assisteren we bij het aanvragen van de zorgpakketten. Samen met MEE, en het GGZ vullen we de formulieren in die nodig zijn om bij het CIZ een aanvraag of verlenging in te dienen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAAdres: Vlammertsehof 34
5854 DD Bergen L

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA